Povijest kulena

Slavonski kulen je hrvatski originalni suhomesnati proizvod nastao sušenjem na dimu svinjskog slijepog crijeva koje je nadjeveno smjesom začina i fino mljevenog odabranog mesa svinje posebno uzgojene za izradu slavonskog kulena. Dugogodišnja tradicija, pomalo tajna receptura, pomno birano svinjsko meso, osnovne su karakeristike tog slasnog zalogaja. Slavonci su izrazito ponosni na dugogodišnju tradiciju proizvodnje kulena pa on vremenom postaje znak prepoznatljivosti i kraja i ljudi tog područja. Slavonski kulen je zaštitni znak Slavonije, uveden u Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Nije poznato kada se proizveo prvi kulen u Slavoniji ali je poznato da je nastao u okolnostima u kojima su nastali svi proizvodi od sušenog dimljenog mesa jer se proces sušenja i dimljenja pokazao kao izniman u konzerviranju to jest sušeno i dimljeno meso kulena u tom procesu sačuva većinu nutritivnih tvari dajući pri tome mesu kulena karakteristična organoleptička svojstva koja karakterizira specifična boja, miris i okus. U prošlosti se po svinji proizvodio samo jedan kulen, jer se meso pakira u slijepo crijevo. Njegova potrošnja bila je vezana uz posebno važne društvene i obiteljske događaje kao što su žetva, vjenčanja, rođenja i krštenja. Danas se kulen kupuje i izrađuje samo za posebno važne goste ili daruje u iznimnim prigodama.